YOGA FOCUS
Wat is YOGA (Ned)
Yoga en Gezondheid
Yoga Nidra
YOGA thuis
De Docent
Kinderyoga
WUR Yoga
What is Yoga (Eng)
Yoga and Health
The Teacher
Home Practice

Voor informatie en aanmelding

telefoon:
    0317 - 617555

Email
    femmy.brug@zonnet.nl

Yoga Nidra

Yoga Nidra, een  techniek van diepe ontspanning.

Ontspanning wordt ons voortdurend aangeraden in onze drukke chaotische westerse samenleving. Werkdruk, emotionele gebeurtenissen, een overspannen zenuwstelsel, rugklachten, burnout, lichamelijke klachten zijn allemaal redenen om ontspanningstechnieken te leren. Maar eigenlijk lopen we altijd achter de zaken aan. Als wij lichaam en geest gezond houden zullen spanning en druk zich niet vast zetten in het lichaam.

Het is niet makkelijk om ons te ontspannen. Het lichaam van jonge kinderen ontspant zich nog vanzelf als het kind zich veilig voelt. Volwassenen houden spanning in hun lichaam vast wat zich (uiteindelijk) manifesteert als chronische lichamelijke klacht. Yoga Nidra is een techniek waarbij diepe ontspanning moeiteloos wordt gerealiseerd. Hoe werkt het?

Yoga Nidra vertaalt zich als 'psychische slaap', het lichaam slaapt, maar de geest blijft alert. Alle zintuigen trekken zich terug, behalve het gehoor. Het is een systematische methode om totale fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeg te brengen.In yoga Nidra zijn we tussen slapen en wakker zijn in. Hierdoor krijgt de psyche inzichten die anders verborgen blijven.

De volgorde in de beoefening is altijd hetzelfde. Het is een gestructureerde techniek. Allereerst wordt het fysieke lichaam gekalmeerd en adembewustzijn gecultiveerd. Dan volgt het Sankalpa, het voornemen. Dit is een essentieel onderdeel. Het wordt uitgesproken in de tegenwoordige tijd, kort en bondig en vanuit het diepste gevoel. Een voorbeeld kan zijn: 'Ik ben volledig gezond'. Het Sankalpa wordt opgenomen als instructie in de diepe lagen van het onderbewuste en doordat tijdens de beoefening ons bewuste, ons ego, geen tijd krijgt om te reageren, zal dit voornemen uiteindelijk realiteit worden. Zoals Einstein zei: 'alles begint met een idee'.

De rotatie langs de verschillende lichaamsdelen gaat snel en altijd in dezelfde volgorde. Uit de neuropsychologie weten we dat ieder lichaamsdeel een verschillend controle centrum heeft in de hersenen. De rotatie zoals we beoefenen in Yoga Nidra volgt de volgorde in de hersenen. Zo ontspannen we niet alleen fysiek, maar werkt dit in op de zenuwenbanen naar de hersenen toe .

Als we de visualisaties en het paren van tegenstellingen volgen ontwikkelen we ons creatieve vermogen en leren we dat wij gewend zijn alles in tegenstellingen in te delen (dualisme), met geassocieerde emoties; maar dat we ons  niet met deze emoties  hoeven te vereenzelvigen. Deze fase helpt ook met het verwerken van opgeslagen negatieve ervaringen.

Dit is een beperkte uitleg van de veelomvattende techniek die yoga nidra is. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van de techniek, bijv. bij patiënten met hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, kanker, astma  met positieve resultaten.