YOGA FOCUS
Wat is YOGA (Ned)
Yoga en Gezondheid
Yoga Nidra
YOGA thuis
De Docent
Kinderyoga
WUR Yoga
What is Yoga (Eng)
Yoga and Health
The Teacher
Home Practice

Voor informatie en aanmelding

telefoon:
    0317 - 617555

Email
    femmy.brug@zonnet.nl

Yoga en Gezondheid

Yoga en Gezondheid

Waarom yoga

Yoga is een unieke discipline, meer dan 2000 jaar oud. Het biedt ons een methode om het lichaam fysiek te onderhouden en mentaal gezond te blijven. De medische wetenschap in het westen accepteert meer en meer het verband tussen lichaam en geest. De oosterse wijsheid en  de fysieke oefeningen die daarin verweven zijn hebben altijd benadrukt dat de geest, het denken en onze emoties een weerslag hebben op ons lichaam en andersom.

Iedere dag hebben wij te maken met spanning. Als wij ons angstig,boos of aangevallen voelen brengt dit een fysieke reactie met zich mee; het zg 'fight or flight' respons. Het lichaam reageert o.a. door de pupillen te vernauwen, bloed van onder de huid en van bijv darmen terug te trekken, zodat spieren extra zuurstof toevoer krijgen en door een flinke dosis adrenaline te produceren.  Dit allemaal zodat we ons of fysiek kunnen verdedigen, of keihard weg kunnen rennen. Want dit zijn de fysieke reacties nodig in gevaar.

Onze huidige levensstijl brengt wel stress,angst en gevaar, maar weg rennen of ons fysiek verdedigen is vaak niet de juiste reactie. Hierdoor wordt de adrenaline niet afgevoerd, de stress blijft in ons lichaam en zet zich vast als spanning in de schouders en nek. Of geeft ons een maagzweer, of rugklachten. Als we de signalen van ons lichaam niet onderkennen of negeren krijgen we misschien een burnout of chronische vermoeidheid,  of we hebben woede uitbarstingen, of voelen ons depressief.  Door regelmatige beoefening van yoga kunnen we voorkomen dat energie geblokkeerd raakt en fysieke klachten ontstaan.

 

Een evenwichtig voorbereid yoga programma zorgt voor:

  • Ontspanning van lichaam en geest
  • Adembeheersing en versterking van het ademhalingstelsel
  • Het leren kennen en respecteren van de grenzen van onszelf en anderen
  • Het waarderen van het heden,het nu
  • Ontdekken en volgen van het doel in ons leven, ons eigen pad.

Daarom bestaat de discipline van yoga uit lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen, ontspanning,en meditatie.

Het is beter iedere dag  tijd te besteden aan yoga. Het hoeft niet steeds een intensieve lange sessie te zijn. Bouw langzaam op en wees alert op de reacties van het lichaam.